Francuski przekładaniec (mille-feuille) z truskawkami
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
laska wanilii | |
biała czekolada posiekana | tabliczka |
cukier | 3/4 szklanki |
mąka | 3 łyżki |
skrobia kukurydziana | 3 łyżki |
jajka | 3 |
mleko | 0,5 l |
ciasto francuskie, rozmrożone | 400 gram |
pokrojone świeże truskawki | 500 gram |
Wanilie rozkroić na pół i wyjąć nasiona. Przełożyć je do garnka, zalać mlekiem i podgrzać. Czekoladę posiekać i rozpuścić ją w kąpieli wodnej (uważać, żeby nie przegrzać czekolady, bo zrobią się grudki). W misce połączyć mąkę, skrobię kukurydzianą i cukier. Dodać jajka i ubić na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo ciepłe mleko. Całość przelać ponownie do garnka po mleku, postawić na małym ogniu i podgrzewać około minuty. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Poczekać aż czekolada połączy się z masą mleczna i zdjąć z ognia. Krem przykryć folią spożywczą bezpośrednio kładąc ją na kremie (żeby nie robił się kożuch). Kiedy krem wystygnie schować go do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto rozwałkować i pokroić na równe prostokąty. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia . Piec do momentu aż ciasto będzie złociste.
Prostokąty z ciasta przełożyć kremem i pokrojonymi truskawkami. Jeśli kawałki ciasta są dość grube można podzielić nożem w poprzek na pół.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.