Zetrzeć sery na tarce. Naczynie do fondue lub rondel z grubym dnem natrzeć czosnkiem. Wlać wino (zostawić 2 łyżki) i zagotować, dodać sery i sok z cytryny. Mieszać aż sery się rozpuszczą. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą wina, gałkę i pieprz. Bagietkę pokroić w kostkę. Naczynie ustawić na stole na podgrzewaczu. Kostki bagietki nabijać na długie widelczyki i maczać w serze. Doskonałymi dodatkami do fondue będą owoce, oliwki i marynaty.
Fondue serowe
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
Ementaler | 300 g |
Gruyère | 300 g |
wytrawne białe wino | 250 ml |
czosnek | 1 ząbek |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
gałka muszkatołowa | szczypta startej |
biały pieprz | do smaku |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
bagietka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.