Zetrzeć sery na tarce. Naczynie do fondue lub rondel z grubym dnem natrzeć czosnkiem. Wlać wino (zostawić 2 łyżki) i zagotować, dodać sery i sok z cytryny. Mieszać aż sery się rozpuszczą. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą wina, gałkę i pieprz. Bagietkę pokroić w kostkę. Naczynie ustawić na stole na podgrzewaczu. Kostki bagietki nabijać na długie widelczyki i maczać w serze. Doskonałymi dodatkami do fondue będą owoce, oliwki i marynaty.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
Ementaler | 300 g |
Gruyère | 300 g |
wytrawne białe wino | 250 ml |
czosnek | 1 ząbek |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
gałka muszkatołowa | szczypta startej |
biały pieprz | do smaku |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
bagietka | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...