Przygotować kruche ciasto: Utrzeć masło z mąką, tak żeby powstały okruszki. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Wyłożyć ciastem dużą prostokątną blachę do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. (Ponieważ nadzienie jest bardzo słodkie można dodać tylko 2 łyżki cukru). Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wstawić kruche ciasto i piec około 8–10 minut, aż się lekko przyrumieni. Rozpuścić w rondelku z grubym dnem na małym ogniu masło, dodać miód, cukier i mieszać, aż się połączą. Dodać śmietankę i cały czas mieszając, dodawać po kolei skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, migdały i żurawinę. Wymieszać i gotować na maleńkim ogniu 5 minut. Zdjąć masę z ognia, wsypać mąkę i wymieszać. Rozsmarować gorącą masę na upieczonym kruchym cieście. Wstawić do piekarnika i piec 8–10 minut w temperaturze 180ºC. Pokroić ciasto póki jest jeszcze ciepłe na małe kółeczka. Rozpuścić czekoladę i od spodu zamaczać w niej ostudzone florentynki.
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka (na ciasto) | 300 g |
masło (na ciasto) | 200 g |
cukier (na ciasto) | 100 g |
żółtko (na ciasto) | 2 |
czekolada deserowa (na ciasto) | 2 tabliczki |
masło (na wierzch) | 200 g |
miód (na wierzch) | 2 łyżki |
jasny, brązowy cukier (na wierzch) | 150 g |
śmietana 30% (na wierzch) | 2 łyżki |
mąka (na wierzch) | 2 łyżki |
posiekana skórka pomarańczowa (na wierzch) | 100 g |
posiekane, blanszowane orzechy laskowe (na wierzch) | 100 g |
posiekane, blanszowane migdały (na wierzch) | 100 g |
posiekana, suszona żurawina (na wierzch) | 100 g |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...