Flaki po polsku

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mrożone flaki wołowe 1,5 kg
wywar mięsny 2 l
marchew 1
pietruszka 1
seler 1, mały
por (biała część) 2
masło 100 g
cebula 1
imbir mielony 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
białe wino (opcjonalnie) 200 ml

Flaki gotować 15 minut. Odcedzić na sicie, przelać obficie wrzątkiem. Zalać wrzącym wywarem i gotować 4 godziny z liściem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do następnego dnia. Marchewki,  pietruszki i seler pokroić w wąskie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pory pokroić na plasterki. Cebulę  pokroić w kosteczkę. Zagotować flaki. Dodać marchewki, pietruszki, seler i por. Gotować 10 minut. Dodać podsmażoną na maśle cebulę. Gotować 5 minut. Przyprawić imbirem, pieprzem, gałką, solą i majerankiem. Można dodać 200 ml białego wina. Zagotować.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.