Fenkuły oczyścić, opłukać. Pokroić na ósemki. Obgotować w osolonym wrzątku 6 minut. Odcedzić, osączyć na sicie. Mąkę smażyć z 3 łyżkami masła na malutkim ogniu aż zacznie się lekko złocić. Zdjąć z ognia, dolać mleko, energicznie mieszając. Gotować ok 5 minut od zagotowania, cały czas mieszając. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Wsypać do sosu połowę gruyera, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć fenkuły, zalać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać ok 20 minut aż ser się zrumieni. Podawać z ryżem i surówką jako danie główne lub samodzielnie jako gorąca przystawkę.
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
fenkuły | 4 |
masło | 4 łyżki |
mleko | 1,5 szklanki |
gałka muszkatołowa | ćwierć łyżeczki |
sól i pieprz | |
mąka | 3 łyżki |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...