Faworki
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 600 g |
smalec | 2 łyżki |
żółtka | 15 |
cukier | 200 g |
śmietana | 6 łyżek |
spirytus | 2 łyżki |
arak | 1 łyżka |
smalec do smażenia | 500 g |
cukier puder | 100 g |
wanilia |
Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie będzie chciał jeść innych…
Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.