- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
żółtka | 7 |
jasne piwo | ok. 150 ml |
mąka | ok. 500 g |
smalec | do smażenia |
cukier puder | do posypania |
Wbić żółtka do naczynia z podziałką. Dopełnić piwem do objętości 250 ml (nie licząc piany). Dobrze roztrzepać. Wsypać mąkę na stolnicę. Dodawać stopniowo piwo z żółtkami i zarabiać ciasto, dokładnie wyrabiając (powinno być dość twarde). Odkrawać kawałki ciasta i rozwałkowywać je. Kroić mocno wydłużone prostokąty, każdy naciąć wzdłuż na środku. Przełożyć ciasto przez otwór, formując faworki. Smażyć faworki w głębokim gorącym tłuszczu na złoty kolor, z dwóch stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać obficie cukrem pudrem.
Uwaga: smalec do smażenia faworków powinien być tak gorący, aby wrzucony doń faworek natychmiast wypływał. Łatwo to sprawdzić, wrzucając skrawek ciasta.
zdj. StockFood
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...