Faworki rakowe z ostrym dipem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mięso z raków, drobno posiekane 150 g
kumin 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
nasiona kopru 1 łyżeczka
sół 1 łyżeczka
smalec 2 łyżki
żółtka 12
śmietana 18% 6 łyżek
mąka 500 g
ocet 10% 1 łyżka
smalec do smażenia 1 kg
dip:
sos chili 2 łyżki
miód płynny lipowy 4 łyżki
sok pomarańczowy 2 łyżki
skórka z pomarańczy 2 łyżki
imbir świeży mały kawałek
kolendra świeża garść

Smalec utrzeć aż uzyska konsystencję śmietany, wbić żółtka, dodać sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrobić doskonale gładkie i elastyczne ciasto. Wgnieść w ciasto drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, nie podsypując za dużo mąki. Kroić radełkiem lub nożem na paski 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy pasek ciasta nakroić w środku na długości 5 cm i przewijać przez otwór jeden z końców paska. Rozgrzać tłuszcz, surowe faworki oczyścić pędzelkiem z mąki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z dipem. Znakomite na przekąskę lub do lampki wina lub szklanki piwa.

Dip:

Obrać i utrzeć imbir, wymieszać z pozostałymi składnikami na końcu dodać posiekaną kolendrę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.