Faszerowane kwiaty cukinii
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kwiaty cukinii | 10 |
ser ricotta | 300 gram |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól | |
masło klarowane | 3 łyżki |
Prosta i bardzo efektowna przystawka. Kwiaty cukinii można kupić na bazarze. Jeśli mamy możliwość zebrania własnych, pamiętajmy żeby urywać je z kawałkiem łodyżki – będzie mniejsze ryzyko, że popękają w czasie smażenia.
Kwiaty cukinii umyć. Ser wymieszać z gałką muszkatołową i szczyptą soli. Kwiaty nafaszerować nie dając zbyt dużo sera, żeby nie popękały w czasie smażenia. Na patelni rozpuścić masło. Kwiaty smażyć z dwóch stron po 20-30 sekund z każdej. Podawać skropione sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.