Faszerowane kwiaty cukinii w tempurze
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
kwiaty cukinii | 12 |
ricotta | 200 g |
mięta świeża | 10 listków |
ostra papryczka | 1 |
pomidor | 1 mały |
Sól, pieprz do smaku |
ciasto: | |
mąka pszenna | 200 g |
zółtko | 2 |
woda gazowana lodowata | 300 ml |
sół | 1 płaska łyżeczka |
olej do głębokiego smażenia |
Kwiaty opłukać, w środku i na zewnątrz. Usunąć ze środka każdego kwiatu pręcik, osuszyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, miąższ drobno pokroić. Miętę posiekać. Wymieszać ricottę z miętą, pomidorem i papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Faszerować kwiaty masą, skręcić płatki wokół farszu. Przygotować ciasto: trzepaczką szybko wymieszać mąkę z wodą i żółtkami. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Rozgrzać w rondlu olej. Faszerowane kwiaty zanurzać w cieście i wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową. Osączać z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
- Rozchylić płatki kwiatu i oderwać pręciki lub słupki.
- Przy pomocy rękawa z torebki foliowej z odciętym rogiem napełniać dna kielichów kwiatowych farszem. Skręcić płatki wokół farszu.
- Zanurzać kwiaty w tempurze.
- Ostrożnie wkładać kwiaty do gorącego tłuszczu.
- Smażyć na złoty kolor.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.