Zupa fasolowa z papryką

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
biała drobna fasola 300 g
marchewka 1
czerwona papryka 2
żółta papryka 2
cebula 1
wywar warzywny 1000 ml
olej 4 łyżki
listek laurowy 1
mleko 100 ml
świeżo zmielony kolorowy pieprz
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól
cukier
majeranek (niekoniecznie)

Fasolkę namoczyć na noc. Odlać wodę. Gotować fasolkę w wywarze 30 minut. Papryki pokroić w wąskie paseczki, cebulę w krążki, marchewkę zetrzeć na tarce. Na oleju zeszklić papryki, cebule i lekko podsmażyć marchewkę. Dodać warzywa do zupy razem z mlekiem i liściem laurowym. W razie potrzeby dolać wodę. (Ostrożnie, bo zupa ma być bardzo gęsta). Gdy warzywa zmiękną a fasolka będzie ugotowana do miękkości dodać przecier. Usunąć liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Podawać posypaną grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.