Fasolkę namoczyć na noc. Odlać wodę. Gotować fasolkę w wywarze 30 minut. Papryki pokroić w wąskie paseczki, cebulę w krążki, marchewkę zetrzeć na tarce. Na oleju zeszklić papryki, cebule i lekko podsmażyć marchewkę. Dodać warzywa do zupy razem z mlekiem i liściem laurowym. W razie potrzeby dolać wodę. (Ostrożnie, bo zupa ma być bardzo gęsta). Gdy warzywa zmiękną a fasolka będzie ugotowana do miękkości dodać przecier. Usunąć liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Podawać posypaną grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
biała drobna fasola | 300 g |
marchewka | 1 |
czerwona papryka | 2 |
żółta papryka | 2 |
cebula | 1 |
wywar warzywny | 1000 ml |
olej | 4 łyżki |
listek laurowy | 1 |
mleko | 100 ml |
świeżo zmielony kolorowy pieprz | |
przecier pomidorowy | 3 łyżki |
sól | |
cukier | |
majeranek | (niekoniecznie) |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...