Fasolka szparagowa z szynką
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
fasolka szparagowa zielona | 1 kg |
szynka wędzona | 200g |
cebula cukrowa | 2 |
oliwa | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
W tej wersji świeża, zielona fasolka szparagowa awansuje z dodatku do samodzielnego dania.
Fasolkę umyć, oczyścić, odciąć końcówki. Wrzucić do wrzątku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Gotować do miękkości (ok. 7-10 minut). W tym czasie pokroić szynkę w kosteczkę, cebule obrać i posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni dodać cebulę i szynkę. Podsmażyć. Odcedzić fasolkę i dodać do szynki z cebulą. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.