Fasolka szparagowa z szynką

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
fasolka szparagowa zielona 1 kg
szynka wędzona 200g
cebula cukrowa 2
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
W tej wersji świeża, zielona fasolka szparagowa awansuje z dodatku do samodzielnego dania.

Fasolkę umyć, oczyścić, odciąć końcówki. Wrzucić do wrzątku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Gotować do miękkości (ok. 7-10 minut). W tym czasie pokroić szynkę w kosteczkę, cebule obrać i posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni dodać cebulę i szynkę. Podsmażyć. Odcedzić fasolkę i dodać do szynki z cebulą. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.