Fasolka mamut z pomidorami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
fasolka szparagowa mamut 1 kg
pomidory 700 g
olej rzepakowy 5-6 łyżek
cebula cukrowa 4
świeża kolendra 1 pęczek
mielony kmin rzymski 1 łyżka
Sól, cukier i pieprz do smaku
Smak lata nie do uzyskania z mrożonki. Korzystajmy!

Fasolkę umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki. Ugotować fasolkę na parze (ok. 15 minut). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, usuwając pestki. Cebule pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać kmin i smażyć 2 sekundy, dodać pokrojone pomidory. Dusić bez przykrycia 5 minut. Wymieszać fasolkę z sosem pomidorowym i posiekaną kolendrą. Podawać ciepłą ale nie gorącą  z pieczywem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.