Fasolka mamut z pomidorami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
fasolka szparagowa mamut | 1 kg |
pomidory | 700 g |
olej rzepakowy | 5-6 łyżek |
cebula cukrowa | 4 |
świeża kolendra | 1 pęczek |
mielony kmin rzymski | 1 łyżka |
Sól, cukier i pieprz do smaku |
Smak lata nie do uzyskania z mrożonki. Korzystajmy!
Fasolkę umyć, odciąć końce, pokroić w kawałki. Ugotować fasolkę na parze (ok. 15 minut). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, usuwając pestki. Cebule pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać kmin i smażyć 2 sekundy, dodać pokrojone pomidory. Dusić bez przykrycia 5 minut. Wymieszać fasolkę z sosem pomidorowym i posiekaną kolendrą. Podawać ciepłą ale nie gorącą z pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.