Falafele
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka sucha | 2 szklanki |
cebule | 2 małe |
soda | 1 łyżeczka |
natka pietruszki | mały pęczek |
mielona kolendra | 1 łyżeczka |
kmin | 1 łyżeczka |
sól | 2 łyżeczki |
pieprz kolorowy | 1 łyżeczka |
sok z cytryny | 4 łyżki |
mąka z cieciorki, ryżowa lub pszenna | 4-5 łyżek |
bułka tarta lub kasza kukurydziana do obtoczenia | ok. 1 szklanka |
czosnek | 4 ząbki |
olej lub klarowane masło do smażenia |
Te aromatyczne kotleciki z cieciorki to jedno z najbardziej popularnych dań wegetariańskich na świecie.
Cieciorkę moczyć przez noc. Opłukać, osączyć. Włożyć do blendera (nie gotować!), dodać pokrojoną z grubsza cebulę i czosnek. Zemleć do ulubionej konsystencji. Masa nie powinna być idealnie gładka, powinny być grudki. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mąkę. Wymieszać dokładnie. Formować kulki lub kotleciki, obtaczać w kaszy lub bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać z pitą i/lub sałatką. Uwaga: jeśli nie dodamy mąki pszennej ani bułki tartej do obtaczania potrawa będzie bezglutenowa.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.