Falafele

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cieciorka sucha 2 szklanki
cebule 2 małe
soda 1 łyżeczka
natka pietruszki mały pęczek
mielona kolendra 1 łyżeczka
kmin 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
sok z cytryny 4 łyżki
mąka z cieciorki, ryżowa lub pszenna 4-5 łyżek
bułka tarta lub kasza kukurydziana do obtoczenia ok. 1 szklanka
czosnek 4 ząbki
olej lub klarowane masło do smażenia
Te aromatyczne kotleciki z cieciorki to jedno z najbardziej popularnych dań wegetariańskich na świecie.

Cieciorkę moczyć przez noc. Opłukać, osączyć. Włożyć do blendera (nie gotować!), dodać pokrojoną z grubsza cebulę i czosnek. Zemleć do ulubionej konsystencji. Masa nie powinna być idealnie gładka, powinny być grudki. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki  i mąkę. Wymieszać dokładnie. Formować kulki lub kotleciki, obtaczać w kaszy lub bułce tartej i smażyć  w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać z pitą i/lub sałatką. Uwaga: jeśli nie dodamy mąki pszennej ani bułki tartej do obtaczania potrawa będzie bezglutenowa.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.