- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka sucha | 2 szklanki |
cebule | 2 małe |
soda | 1 łyżeczka |
natka pietruszki | mały pęczek |
mielona kolendra | 1 łyżeczka |
kmin | 1 łyżeczka |
sól | 2 łyżeczki |
pieprz kolorowy | 1 łyżeczka |
sok z cytryny | 4 łyżki |
mąka z cieciorki, ryżowa lub pszenna | 4-5 łyżek |
bułka tarta lub kasza kukurydziana do obtoczenia | ok. 1 szklanka |
czosnek | 4 ząbki |
olej lub klarowane masło do smażenia | |
Cieciorkę moczyć przez noc. Opłukać, osączyć. Włożyć do blendera (nie gotować!), dodać pokrojoną z grubsza cebulę i czosnek. Zemleć do ulubionej konsystencji. Masa nie powinna być idealnie gładka, powinny być grudki. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mąkę. Wymieszać dokładnie. Formować kulki lub kotleciki, obtaczać w kaszy lub bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać z pitą i/lub sałatką. Uwaga: jeśli nie dodamy mąki pszennej ani bułki tartej do obtaczania potrawa będzie bezglutenowa.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...