Eton mess, czyli słodki bałagan

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bezy 200 g
truskawki 500 g
śmietana kremówka 400 ml
mięta kilka listków
cukier puder 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
Doskonały trzyskładnikowy angielski deser, który podobno powstał kiedy pies Eton usiadł na torcie bezowym z truskawkami z bitą śmietaną. To jedna wersja; druga bardziej poważna mówi, że deser powstał w XIX wieku w college’u Eton i tradycyjnie podawany jest podczas zawodów krykieta…

Bezy pokruszyć, truskawki umyć, odszypułkować, pokroić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, rozłożyć na porcje, ozdobić miętą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.