- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
bezy | 200 g |
truskawki | 500 g |
śmietana kremówka | 400 ml |
mięta | kilka listków |
cukier puder | 1 łyżka |
ekstrakt waniliowy | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
Doskonały trzyskładnikowy angielski deser, który podobno powstał kiedy pies Eton usiadł na torcie bezowym z truskawkami z bitą śmietaną. To jedna wersja; druga bardziej poważna mówi, że deser powstał w XIX wieku w college’u Eton i tradycyjnie podawany jest podczas zawodów krykieta…
Bezy pokruszyć, truskawki umyć, odszypułkować, pokroić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, rozłożyć na porcje, ozdobić miętą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...