Escalivada. Prosta katalońska sałatka z pieczonej papryki i bakłażana.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czerwone papryki (albo mieszane białe i czerwone) | 4 |
bakłażan | 1 duży |
oliwa | 50 ml |
ocet winny (najlepiej z sherry) | 2-3 łyżki |
czosnek | 1 mały ząbek, drobno |
sól i pieprz |
Papryki i bakłażana piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku aż papryki zaczną się robić brązowe a bakłażan miękki, ale nie oklapnięty. Wyjąć z piekarnika, papryki włożyć do papierowej albo plastikowej torby, poczekać aż warzyw wystygną wtedy obrać je ze skóry. Pociąć na paski wzdłuż włókien i ułożyć paski na przemian bakłażan i papryka jak na zdjęciu (oczywiście można też wszystko chaotycznie przemieszać, albo przeciwnie poukładać w jakieś wymyślne wzory). Skropić sosem z oliwy octu i czosnki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać lekko ciepłą z grzankami z wiejskiego chleba, przybraną zieloną pietruszką, ewentualnie filecikami anchovies. W wersji bez anchovies może być świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.