Escabeche z boczniaków i papryki
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona papryka | 3 sztuki |
oliwa | pół szklanki |
grzyby (pieczarka, boczniak, shitake, może być każdego po trochu) | 2 kg |
cebula, obrana, przekrojona na pół a potem na cienkie piórka | 1/2 kg |
czosnek | 10 obranych ząbków |
liście laurowe | 6 |
melasa albo miód | 2 łyżki |
sos Worcester | 1 łyżka stołowa |
suszony tymianek | 2 łyżeczki |
musztarda Dijon | 2 łyżeczki |
biały ocet winny | 1/2 szklanki |
ocet z sherry albo octu balsamicznego | 1/2 szklanki |
posiekana natka pietruszki |
Opalić papryki nad ogniem kuchenki gazowej aż poczernieją ze wszystkich stron. Włożyć do papierowej torby na 15 minut. Obrać oczyścić z nasion i pokroić na paski szerokości palca.
Na niewielkiej ilości oliwy usmażyć pokrojone grzyby (pieczarki 7 min., shitake 5 min., boczniaki 4 min.). W czasie smażenia posolić i posypać pieprzem. Na reszcie oliwy usmażyć na średnim ogniu nie rumieniąc paprykę i cebule (ok 10 min). Dodać czosnek i resztę przypraw. Wymieszać wlać 3 szklanki wody i cały ocet. Posolić obficie i doprowadzić płyn do wrzenia. Gorącym płynem zalać grzyby i odstawić do ostygnięcia. Przykryć i trzymać przez noc (albo dłużej, do tygodnia) w lodówce.
Podając danie odlać marynatę, wyrzucić ząbki czosnku i liście laurowe. Ułożyć grzyby z papryką na talerzu skropić lekko marynatą i posypać zieloną pietruszką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.