EMPANADAS z wołowiną

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 25dag
masło 12dag
smalec 1 łyżka
mięso mielone wołowe 25dag
cebula 20dag
rodzynki 2 łyzeczki
oliwa 1 łyżeczka
kminek 05 łyżeczki
papryka ostra 05 łyżeczki
sól 05 łyzeczki
  1. FARSZ:rodzynki sparz,osącz.Cebulę obierz,posiekaj,zeszklij na oliwie.dodaj mięso,smaż kilka minut.Wlej pół litra wody,duś do miękości,aż cała woda odparuje.Dodaj rodzynki,cebulę i przyprawy,wymieszaj.
  2. Z mąki,masła i soli zagnieć ciasto,dolewając powoli zimną wodę ( tyle by ciasto miało elastyczną konsystencję jak ciasto na pierogi).Rozwałkuj na grubość pól cm,wytnij krążki.Ułóż farsz,dokładnie sklej,formując pierogi.
  3. Smalec rozgrzej na patelni.Usmaż pierożki z obu stron na złoty kolor.Osącz z tłuszczu.

 

           

             SMACZNEGO :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.