Empanada de atún
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 400 gram |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
hiszpański cydr lub białe wino (120 ml) | 100 ml |
oliwy z oliwek (ewentualnie olej roślinny) | 100 ml |
sól | 2 łyżeczki |
cukier | 1 łyżeczka |
jajko | 1 |
tuńczyk w sosie własnym | 400 gram |
posiekane pomidory | 300 ml |
duża cebula | 1 |
oliwa z oliwek | 100 ml |
duża papryka | 1 |
czosnek | 1 ząbek |
średniej wielkości marchewka | 1 |
mała papryczka chili | 1 |
papryka słodka, wędzona | 1 łyżeczka |
Ciasto:
W malakserze połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dolać olej i mieszać do momentu aż utworzą się drobne okruchy. Ustawić obroty na średnią prędkość i stopniowo dodawać wino. Mieszać do momentu kiedy powstanie elastyczne ciasto. Uformować z ciasta kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
Z chili usunąć nasiona. Pokroić cebulę i paprykę. Marchewkę utrzeć na tarce na grubych oczkach. Chili i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć tuńczyka. Dodać marchew, cebulę, pieprz, czosnek, chili i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, przyprawy, paprykę, cukier i ponownie wymieszać. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut (mieszając od czasu do czasu). Zdjąć z ognia i schłodzić.
Ciasto podzielić na dwie, równe części. Rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ułożyć nadzienie na jednym płacie pozostawiając 3 cm zapas od krawędzi. Krawędzie wysmarować rozkłóconym jajkiem. Położyć drugi blat ciasta, dokładnie sklejając brzegi. Przy użyciu pędzelka posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Piec przez 20-20 minut w temperaturze 200 ° C na złoty kolor.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.