- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 400 gram |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
hiszpański cydr lub białe wino (120 ml) | 100 ml |
oliwy z oliwek (ewentualnie olej roślinny) | 100 ml |
sól | 2 łyżeczki |
cukier | 1 łyżeczka |
jajko | 1 |
tuńczyk w sosie własnym | 400 gram |
posiekane pomidory | 300 ml |
duża cebula | 1 |
oliwa z oliwek | 100 ml |
duża papryka | 1 |
czosnek | 1 ząbek |
średniej wielkości marchewka | 1 |
mała papryczka chili | 1 |
papryka słodka, wędzona | 1 łyżeczka |
Ciasto:
W malakserze połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dolać olej i mieszać do momentu aż utworzą się drobne okruchy. Ustawić obroty na średnią prędkość i stopniowo dodawać wino. Mieszać do momentu kiedy powstanie elastyczne ciasto. Uformować z ciasta kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
Z chili usunąć nasiona. Pokroić cebulę i paprykę. Marchewkę utrzeć na tarce na grubych oczkach. Chili i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć tuńczyka. Dodać marchew, cebulę, pieprz, czosnek, chili i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, przyprawy, paprykę, cukier i ponownie wymieszać. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut (mieszając od czasu do czasu). Zdjąć z ognia i schłodzić.
Ciasto podzielić na dwie, równe części. Rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ułożyć nadzienie na jednym płacie pozostawiając 3 cm zapas od krawędzi. Krawędzie wysmarować rozkłóconym jajkiem. Położyć drugi blat ciasta, dokładnie sklejając brzegi. Przy użyciu pędzelka posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Piec przez 20-20 minut w temperaturze 200 ° C na złoty kolor.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...