Elegancki krem z pomidorów
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory z puszki | 750 g |
cebule | 4 duże |
cukier | 1 łyżka |
kurkuma | 1 łyżka |
wywar warzywny | 1,5 litra |
śmietana 22% | 4 łyżki |
pieprz kolorowy grubomielony do podania | |
bazylia do dekoracji |
Zupa pomidorowa niekoniecznie musi być dopasowana do gustu przedszkolaka!
Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, pod koniec dodając cukier i kurkumę. Wlać wywar i gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka (ok. 15minut). Dodać pomidory, pogotować kilka minut. Zmiksować, doprawić solą. Podawać z kleksem śmietany, posypaną kolorowym pieprzem i udekorowaną bazylią.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.