Elegancki krem z pomidorów

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory z puszki 750 g
cebule 4 duże
cukier 1 łyżka
kurkuma 1 łyżka
wywar warzywny 1,5 litra
śmietana 22% 4 łyżki
pieprz kolorowy grubomielony do podania
bazylia do dekoracji
Zupa pomidorowa niekoniecznie musi być dopasowana do gustu przedszkolaka!

Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, pod koniec dodając cukier i kurkumę. Wlać wywar i gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka (ok. 15minut). Dodać pomidory, pogotować kilka minut. Zmiksować, doprawić solą. Podawać z kleksem śmietany, posypaną kolorowym pieprzem i udekorowaną bazylią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.