Eklerki z francuskim kremem budyniowym (crème pâtissière)
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mleko | 600 ml |
żółtka | 6 |
cukier | 100 g |
laska wanilii | pół sztuki |
mąka pszenna | 40 gram |
mąka ziemniaczana | 40 gram |
masło | 1 łyżka |
brandy | 20 ml |
sos czekoladowy |
Przygotować ciasto według tego przepisu i upiec z niego podłużne ciastka (wyciśnięte surowe ciasto parzone powinno mieć około 10 cm długości). Wystudzone eklerki przekroić na pół.
W garnku zagotować mleko z laską wanilii. Kiedy mleko zagotuje się zestawić je z ognia. Wyjąć laskę wanilii, przekroić ją wzdłuż, wyjąć nasiona i wrzucić je do ciepłego mleka. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i ponownie miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Otrzymaną masę wlać do ugotowanego mleka. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Masę trzeba często mieszać aby nie zrobiły się grudki. Kiedy masa zgęstnieje dodać łyżkę masła i brandy. Gotowy krem przykryć folią spożywcza i zostawić do przestudzenia.
Napełnić ciasto parzone przygotowanym kremem. Wierzch eklerek polać sosem czekoladowym (np. zrobionym z rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany kremówki).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.