Egipskie ciasto z kaszy manny (Basbousa)
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza manna | 2 ½ szklanki |
wiórki kokosowe | 90 gram |
cukier puder | 220 gram |
mąka | 75 gram |
proszek do pieczenia | pół łyżeczki |
sól | szczypta |
gęsty jogurt | 200 gram |
roztopione masło | 200 gram |
ekstrakt z wanilii | 1 łyżeczka |
blanszowane migdały | 30 gram |
mleko, jeśli to konieczne | |
cukier | 330 gram |
woda | 250 ml |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
woda różana | 1 łyżeczka |
Ciasto:
Nastawić piekarnik na 190°C. W jednej misce wymieszać "suche" składniki: kaszę manną, wiórki kokosowe, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej składniki "mokre", czyli: jogurt, stopione masło i ekstrakt z wanilii. Delikatnie połączyć składniki z obydwu misek. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt gęsta, dodać trochę mleka (ale masa powinna pozostać gęsta). Rozprowadzić mieszankę na, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, blasze do pieczenia (o wymiarach 30 cm x 25 cm) . Na wierzch ułożyć migdały. Piec przez 35-40 minut lub do złotego koloru.
Syrop:
Umieść cukier oraz wodę w garnku, wymieszać. Gotować do momentu aż cukier się rozpuści bez mieszania. Po około 5 minutach wymieszać z sokiem z cytryny, wodą różaną i zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.
Po wyjęciu z piekarnika ciasta, kiedy jeszcze jest gorące nasączyć je syropem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.