Egipskie ciasto z kaszy manny (Basbousa)

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza manna 2 ½ szklanki
wiórki kokosowe 90 gram
cukier puder 220 gram
mąka 75 gram
proszek do pieczenia pół łyżeczki
sól szczypta
gęsty jogurt 200 gram
roztopione masło 200 gram
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
blanszowane migdały 30 gram
mleko, jeśli to konieczne
cukier 330 gram
woda 250 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
woda różana 1 łyżeczka
Pyszny egipski deser na bazie kaszy manny ze słodkim syropem. W zależności od przepisu, ciasto może być nasączone różnymi aromatami. U nas w wersji z wodą różaną.

Ciasto:

Nastawić piekarnik na 190°C. W jednej misce wymieszać "suche" składniki: kaszę manną, wiórki kokosowe, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej składniki "mokre", czyli: jogurt, stopione masło i ekstrakt z wanilii. Delikatnie połączyć składniki z obydwu misek. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt gęsta, dodać trochę mleka (ale masa powinna pozostać gęsta). Rozprowadzić mieszankę na, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, blasze do pieczenia (o wymiarach 30 cm x 25 cm) . Na wierzch ułożyć migdały. Piec przez 35-40 minut lub do złotego koloru.

Syrop:

Umieść cukier oraz wodę w garnku, wymieszać. Gotować do momentu aż cukier się rozpuści bez mieszania. Po około 5 minutach wymieszać z sokiem z cytryny, wodą różaną i zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.

Po wyjęciu z piekarnika ciasta, kiedy jeszcze jest gorące nasączyć je syropem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.