Dzyndzałki z hreczką, czyli pierogi z kaszą gryczaną
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Farsz: | |
kasza gryczana | 500 g |
jajka | 4 |
boczek wędzony | 500 g |
cebula | 500 g |
sól i pieprz |
ciasto: | |
mąka | 800 g |
woda | |
jajka do ciasta | 2 |
sól | |
olej |
Przepis kuchni warmińsko-mazurskiej z gospody Pod Czarnym Łabędziem.
Przygotować farsz. Ugotować kaszę gryczaną oraz jajka. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, osobno pokroić cebule w kostkę i podsmażyć, następnie kaszę, jajka, boczek i cebulkę razem wymieszać i doprawić do smaku. Przygotować ciasto. Wysypać mąkę do miski i sparzyć gotująca się wodą tak żeby można było wyrobić ciasto, dodać jajka, troszkę oleju i szczyptę soli. Zagnieść ciasto pierogowe, wałkować cienkie placki i wykrawać kółka. W wykrojone kółka włożyć trochę przygotowanego farszu i sklejać brzegi ciasta. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z gęstą śmietaną.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.