- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Farsz: | |
kasza gryczana | 500 g |
jajka | 4 |
boczek wędzony | 500 g |
cebula | 500 g |
sól i pieprz |
ciasto: | |
mąka | 800 g |
woda | |
jajka do ciasta | 2 |
sól | |
olej | |
Przygotować farsz. Ugotować kaszę gryczaną oraz jajka. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, osobno pokroić cebule w kostkę i podsmażyć, następnie kaszę, jajka, boczek i cebulkę razem wymieszać i doprawić do smaku. Przygotować ciasto. Wysypać mąkę do miski i sparzyć gotująca się wodą tak żeby można było wyrobić ciasto, dodać jajka, troszkę oleju i szczyptę soli. Zagnieść ciasto pierogowe, wałkować cienkie placki i wykrawać kółka. W wykrojone kółka włożyć trochę przygotowanego farszu i sklejać brzegi ciasta. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z gęstą śmietaną.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...