Dzikie szparagi marynowane z winem, czosnkiem i peperoncino
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
dzikie szparagi | 1 pęczek |
peperoncino | 3 |
czosnek | 2 ząbki |
białe wino | 0,75 szklanki |
ocet jabłkowy | 0,75 szklanki |
cukier | 1 łyżka |
sól kłodawska | 2 łyżeczki |
oliwa extra vergine | 1 łyżka |
sól, cukier, ocet | do gotowania szparag |
Dzikie, cieniutkie szparagi świetnie nadają się do marynowania. Dobre jaka przekąska do wina.
Szparagi umyć, odciąć lub odłamać końcówki, ale ich nie wyrzucać. Zagotować duży garnek wody z końcówkami szparagów, posolić, wodę i posłodzić, zakwasić octem. Gotować szparagi ok. 3 minut. Wyjąć, osączyć. Włożyć do słoiczka cały pęczek zwijając go w zgrabny „ślimaczek”. Czosnek obrać i przekroić. Włożyć do słoika peperoncino i czosnek. Zagotować składniki marynaty: ocet, wino, cukier, sól, zalać szparagi. Wlać oliwę. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.