Połowę truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do owoców i mieszamy cały czas podgrzewając. Kiedy truskawki zagotują się dodajemy pozostałe owoce (pokrojone np.: w ćwiartki) oraz cukier. Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do umytych słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami. Stawiamy dnem do góry. Mona ewentualnie spasteryzować.
Dżem truskawkowy - 100% natury w dżemie
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 2kg |
cukier | 0,3-0,5kg |
sok z 1/2 cytryny | 1/2 |
Frukta-żel | 2 opakowania |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.