Połowę truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Dwie łyżki cukru mieszamy z pektyną i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do owoców i mieszamy cały czas podgrzewając. Kiedy truskawki zagotują się dodajemy pozostałe owoce (pokrojone np.: w ćwiartki) oraz cukier. Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do umytych słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami. Stawiamy dnem do góry. Mona ewentualnie spasteryzować.
- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 2kg |
cukier | 0,3-0,5kg |
sok z 1/2 cytryny | 1/2 |
Frukta-żel | 2 opakowania |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...