Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z 3 (tylko pomarańczową warstwę). Obrać wszystkie pomarańcze ze skórki odcinając białą warstwę (albedo). Owoce pokroić drobno, usuwając pestki lub zmiksować, jeżeli są bezpestkowe. Wymieszać z cukrem w rondlu o grubym dnie, zostawić na godzinę. Imbir obrać, bardzo drobno pokroić. Pomarańcze doprowadzić do wrzenia, dodać imbir, gotować 15 minut mieszając, wystudzić. Następnego dnia ponownie zagotować i gotować około 20 minut aż masa zgęstnieje. Przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem do wystudzenia.
Dżem pomarańczowy z imbirem
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze bezpestkowe | 3 kg |
cukier trzcinowy | 1,2 kg |
imbir | 200 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.