Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z 3 (tylko pomarańczową warstwę). Obrać wszystkie pomarańcze ze skórki odcinając białą warstwę (albedo). Owoce pokroić drobno, usuwając pestki lub zmiksować, jeżeli są bezpestkowe. Wymieszać z cukrem w rondlu o grubym dnie, zostawić na godzinę. Imbir obrać, bardzo drobno pokroić. Pomarańcze doprowadzić do wrzenia, dodać imbir, gotować 15 minut mieszając, wystudzić. Następnego dnia ponownie zagotować i gotować około 20 minut aż masa zgęstnieje. Przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem do wystudzenia.
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze bezpestkowe | 3 kg |
cukier trzcinowy | 1,2 kg |
imbir | 200 g |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...