Dżem morelowo-śliwkowy dla oszczędnych

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Smakowity i nie bardzo słodki dżem o wyraźnym smaku moreli przygotowany pół na pół z moreli i śliwek.

Owoce umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Zasypać cukrem w rondlu o grubym dnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować pod przykryciem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Zostawić do ostudzenia. Powtarzać czynność trzykrotnie, ostatnim razem gotować bez przykrycia, mieszając aż cześć płynu odparuje a dżem nieco zgęstnieje. Gorący przelać do wyparzonych słoików. Wytrzeć brzegi, zakręcić twistami lub założyć uszczelki, pokrywki i klamerki i pasteryzować 20 minut. Z podanej porcji wychodzi 8 ćwierćlitrowych słoików.
Podawać na śniadanie do tostów. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.