- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Zasypać cukrem w rondlu o grubym dnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować pod przykryciem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Zostawić do ostudzenia. Powtarzać czynność trzykrotnie, ostatnim razem gotować bez przykrycia, mieszając aż cześć płynu odparuje a dżem nieco zgęstnieje. Gorący przelać do wyparzonych słoików. Wytrzeć brzegi, zakręcić twistami lub założyć uszczelki, pokrywki i klamerki i pasteryzować 20 minut. Z podanej porcji wychodzi 8 ćwierćlitrowych słoików.
Podawać na śniadanie do tostów.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...