Dżem jesienny z ananasem

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
śliwki węgierki 1 kg
gruszki 1 kg
ananas 1 duży
goździki
cukier szklanka
Bardzo udana kombinacja smaku jesiennych owoców z zawsze chrupkim i soczystym ananasem. Ananas użyty do dżemu powinien być dojrzały.

Umyć śliwki i gruszki. Gruszki obrać i pokroić, usuwając gniazda nasienne. Śliwki wypestkować. Śliwki i gruszki zasypać cukrem w rondlu o grubym dnie. Obrać ananasa, pokroić w kostkę, usuwając zdrewniały środek. Dodać do rondla z owocami z cukrem. Zostawić na 2 godziny. Po tym czasie, kiedy owoce puszczą sok, dodać goździki i gotować owoce na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, przez pół godziny. Ostudzić i zagotować ponownie, odparowując nadmiar płynu. Przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoiczków, zamknąć pasteryzować 20 minut. Sprawdzić czy słoiki są dobrze zamknięte. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.