- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki | 1 kg |
gruszki | 1 kg |
ananas | 1 duży |
goździki | |
cukier | szklanka |
Umyć śliwki i gruszki. Gruszki obrać i pokroić, usuwając gniazda nasienne. Śliwki wypestkować. Śliwki i gruszki zasypać cukrem w rondlu o grubym dnie. Obrać ananasa, pokroić w kostkę, usuwając zdrewniały środek. Dodać do rondla z owocami z cukrem. Zostawić na 2 godziny. Po tym czasie, kiedy owoce puszczą sok, dodać goździki i gotować owoce na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, przez pół godziny. Ostudzić i zagotować ponownie, odparowując nadmiar płynu. Przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoiczków, zamknąć pasteryzować 20 minut. Sprawdzić czy słoiki są dobrze zamknięte.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...