Dynia z gruszką, orzechami i serem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia piżmowa | 1 mała |
gruszki | 4-6 |
ser plesniowy typu rokpol | 300 g |
orzechy włoskie | szklanka |
sałata lodowa | 1 |
olej rzepakowy | 100 ml |
oliwa extra virgin | 100 ml |
musztarda francuska z ziarnami | 1 łyżka |
miód | 2 łyżki |
sok z 2 cytryn | |
sól i pieprz do smaku |
Pojawiły się pierwsze dynie. Warto spróbować tej sałatki.
Dynię obrać, pokroić w kostkę, wsypać do blaszki posmarowanej olejem. Skropić olejem. Upiec w piekarniku nagrzanycm do 200 C (ok 20 minut), mieszając raz lub dwa w trakcie pieczenia. Ostudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę, Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Orzechy podpiec na suchej patelni. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodać do sosu ulubione zioła np. tymianek lub oregano. Kawałki dyni, sera i gruszek ułozyć na sałacie. Posypać orzechami. Polać sosem. Podawać z białym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.