- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia piżmowa | 1 mała |
gruszki | 4-6 |
ser plesniowy typu rokpol | 300 g |
orzechy włoskie | szklanka |
sałata lodowa | 1 |
olej rzepakowy | 100 ml |
oliwa extra virgin | 100 ml |
musztarda francuska z ziarnami | 1 łyżka |
miód | 2 łyżki |
sok z 2 cytryn | |
sól i pieprz do smaku | |
Dynię obrać, pokroić w kostkę, wsypać do blaszki posmarowanej olejem. Skropić olejem. Upiec w piekarniku nagrzanycm do 200 C (ok 20 minut), mieszając raz lub dwa w trakcie pieczenia. Ostudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę, Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Orzechy podpiec na suchej patelni. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodać do sosu ulubione zioła np. tymianek lub oregano. Kawałki dyni, sera i gruszek ułozyć na sałacie. Posypać orzechami. Polać sosem. Podawać z białym pieczywem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...