Drożdżówki z serem, czyli kołaczyki serowe

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 1 kg
masło 250 g
drożdze 150 g
mleko 500 ml + 1 łyżka
cukier 250 g
żółtka 8
jajka 5
twaróg 750 g
cukier waniliowy
sól szczypta
Tylko mieszkańcy Krakowa mogą się cieszyć dobrymi serowymi kołaczami dostępnymi w cukierniach. Pozostali Polacy muszą je sobie upiec.

Do miski przesiać mąkę. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru i szklanką ciepłego mleka. Wylać na mąkę, przykryć, odstawić, żeby drożdże ruszyły. 6 żółtek utrzeć  z 100 g cukru na gładką masę. Masło roztopić i schłodzić. Do mąki z zaczynem dodać sól, żółtka utarte z cukrem i resztę mleka. Wyrabiać 45  minut dodając po trochu stopione masło (najlepiej użyć miksera z końcówką-hakiem do ciasta drożdżowego). Gdy ciasto odchodzi od ręki i widać w  nim pęcherzyki powietrza podzielić je na 20 części. Z każdej uformować placuszek. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Twaróg zmiksować z resztą cukru, cukrem waniliowym i jajkami. 2 żółtka roztrzepać z łyżką mleka. Na placuszki nałożyć nadzienie serowe.  Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C. Za pomocą pędzelka smarować placuszki żółtkiem z mlekiem. Piec 25 minut. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.