- Czas przygotowania 2 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 1 kg |
masło | 250 g |
drożdze | 150 g |
mleko | 500 ml + 1 łyżka |
cukier | 250 g |
żółtka | 8 |
jajka | 5 |
twaróg | 750 g |
cukier waniliowy | |
sól | szczypta |
Do miski przesiać mąkę. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru i szklanką ciepłego mleka. Wylać na mąkę, przykryć, odstawić, żeby drożdże ruszyły. 6 żółtek utrzeć z 100 g cukru na gładką masę. Masło roztopić i schłodzić. Do mąki z zaczynem dodać sól, żółtka utarte z cukrem i resztę mleka. Wyrabiać 45 minut dodając po trochu stopione masło (najlepiej użyć miksera z końcówką-hakiem do ciasta drożdżowego). Gdy ciasto odchodzi od ręki i widać w nim pęcherzyki powietrza podzielić je na 20 części. Z każdej uformować placuszek. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg zmiksować z resztą cukru, cukrem waniliowym i jajkami. 2 żółtka roztrzepać z łyżką mleka. Na placuszki nałożyć nadzienie serowe. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C. Za pomocą pędzelka smarować placuszki żółtkiem z mlekiem. Piec 25 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...