Drożdżowe light
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 500g |
drożdze | 50g |
mleko | 250ml |
cukier | 150g |
masło | 50g |
żółtka | 4 |
Jest lekkie, puszyste i - w porównaniu z tradycyjnym - ma bardzo mało kalorii.
W rondlu podgrzać mleko, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypać resztę mąki, dodać zaczyn drożdżowy, żółtka z cukrem i wyrobić dokładnie ciasto. Dodać roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrobić i przykryte ściereczką ciasto podstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.