- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 500g |
drożdze | 50g |
mleko | 250ml |
cukier | 150g |
masło | 50g |
żółtka | 4 |
W rondlu podgrzać mleko, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypać resztę mąki, dodać zaczyn drożdżowy, żółtka z cukrem i wyrobić dokładnie ciasto. Dodać roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrobić i przykryte ściereczką ciasto podstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...