Drożdżowe bułeczki z ziołami
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajko do posmarowania | 1 |
śmietanka | 5 łyżek |
na ciasto: | |
mąka pszenna | 3 szklanki |
sól | pół łyżeczki |
cukier | 1 łyżka |
ciepłe mleko | 3/4 szklanki |
jajko | 1 |
drożdze | 30 g (1/3 paczki) |
roztopione masło | 1/3 kostki |
Nadzienie: | |
serek Ricotta | 1 opakowanie |
starty parmezan | 30 g |
posiekane zioła (tymianek, natka, szczypiorek) | pół szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
posiekane zioła (koperek, tymianek, natka, szczypiorek) | pół szklanki |
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył (10 minut). W misce wymieszać suche składniki ciasta. Dolać zaczyn, roztopione, wystudzone masło, resztę mleka oraz roztrzepane jajko. Wyrabiać mikserem lub ręką aż ciasto zacznie odchodzić (ok 20 minut). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia (ok 40 minut). Przygotować farsz dokładnie mieszając wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ciasto na stolnice podsypaną mąką i rozwałkować na kwadrat (ok 30 cm). Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na 9-10 kawałków. Posmarować tortownicę masłem i ułożyć w niej roladki, zastawiając odstępy, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C. Roztrzepać jajko ze śmietanką i posmarować bułeczki. Piec ok 30 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.