Drożdżowe bułeczki z ziołami

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajko do posmarowania 1
śmietanka 5 łyżek
na ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
sól pół łyżeczki
cukier 1 łyżka
ciepłe mleko 3/4 szklanki
jajko 1
drożdze 30 g (1/3 paczki)
roztopione masło 1/3 kostki
Nadzienie:
serek Ricotta 1 opakowanie
starty parmezan 30 g
posiekane zioła (tymianek, natka, szczypiorek) pół szklanki
sól i pieprz do smaku
posiekane zioła (koperek, tymianek, natka, szczypiorek) pół szklanki
To oczywiście wariacja na temat „cinnabons” czyli drożdżowych bułeczek z cynamonem. Z serem i ziołami też wspaniałe.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył (10 minut). W misce wymieszać suche składniki ciasta. Dolać zaczyn, roztopione, wystudzone masło, resztę mleka oraz roztrzepane jajko.  Wyrabiać mikserem lub ręką aż ciasto zacznie odchodzić (ok 20 minut). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia (ok 40 minut). Przygotować farsz dokładnie mieszając wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ciasto na stolnice podsypaną mąką i  rozwałkować na kwadrat (ok  30 cm). Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na 9-10 kawałków. Posmarować tortownicę masłem i ułożyć w niej roladki, zastawiając odstępy, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C. Roztrzepać jajko ze śmietanką i posmarować bułeczki. Piec ok 30  minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.