Dorsz w potrawce
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety z dorsza | 500 g |
pory | 2 |
cukinia | 1 |
czosnek | 6 ząbków |
tłusta kiełbasa węgierska ostra | 8 plasterków |
tłusta kiełbasa węgierska łagodna | 8 plasterków |
ostra papryczka | pół |
rodzynki | 100g |
papryka wędzona w proszku | łyżeczka |
kremówka 30% | 300 ml |
wino białe, wytrawne | 100 ml |
sól, ostra papryka, oregano do smaku |
Pory oczyścić z brzydkich liści, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Umyte osączyć z nadmiaru wody i pokroić w półplasterki centymetrowej długości. Czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. W rondlu wytopić tłuszcz z kiełbasy, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać pory, smażyć mieszając 10 minut, dodać cukinię i pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, wlać wino i śmietankę , wsypać rodzynki i dusić pod przykryciem 20 minut. Odkryć i odparować nadmiar płynu. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i ostrą papryką. Na sosie położyć filety, posypać je słodką papryką wędzoną, przykryć rondel pokrywką i dusić ryby 5 minut, następnie przy pomocy dwóch widelców przewrócić je na drugą stronę i dusić kolejne 5 minut. Posypać listkami świeżego oregano. Podawać z ryżem lub dobrym białym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.