Umyć filety i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować na pół godziny w oliwie, soku z cytryny soli i pieprzu. Odsączyć z marynaty. Przygotować ciasto z rozbełtanych jajek, mąki i szczypty soli. Dodać wody jeśli ciasto jest zbyt gęste i dokładnie wymieszać. Panierować filety w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 min.
Dorsz w płatkach kukurydzianych
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z dorsza | 4 |
jajko | 2 |
mąka | 6 łyżek |
płatki kukurydziane | 4 garście |
oliwa | |
sok z cytryny | |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.